Министерството на хаджа е изработило медицински съвети за поклонниците

655-402-nova-inzhekciia-dava-nadezhda-za-pacientite-s-infarkt-i-insult_images_stories_08.2013_thumb_medium250_0Министерството на хаджа в Кралство Саудитска Арабия е издало медицински препоръки към бъдещите поклонници.

За въпросите на медицинската профилактика тази година е отделено особено внимание тъй като хаджа ще се проведе в много топъл годишен период и във връзка с открития в страните на Арабския полуостров вирус MERS (Middle East Respiratory Syndrom –  Близкоизточен респираторен синдром), за който до момента няма открита ваксина и вече е станал причина за смъртни случаи.
Министерството на здравеопазването на КСА се е обърнало с молба през тази година хората, по-възрастни от 65 години, а също така имащите хронични заболявания, имунодефицит, злокачествени новообразувания, неизлечимо болни, а също така и бременни жени и деца да се въздържат от извършване на хадж и умра. Препоръчва се също така строго да се спазват хигиенните правила. Освен това ваксинация против менингит ACYW 135 са длъжни да имат не само поклонниците, но и жителите на Мекка и Медина и работниците, ангажирани в обслужване на хаджа, ако не са си направили подобна ваксинация през последните три години. Към препоръките на лекарите е необходимо да се вслушваме тъй като в КСА лекарствата са най-скъпи от целия мюсюлмански свят. Например по публикация на вестник „ал Мадина” лекарствата за диабет в страната са по 215 риала (84 лв.), докато аналогични лекарства в Турция струват 11 риала. Вестникът публикува и други подобни сравнения.

относно Mustafa

Проверете Също

Национална благотворителна кампания за социално подпомагане Рамазан 2021 г.

Мюсюлманско изповедание в Република България обявява Национална благотворителна кампания за социално подпомагане Рамазан 2021 г. под надслов: ,,Бъди надежда за …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir