Протестнадекларация на Главно мюфтийство в защита на “Куршум джамия”

Протестнадекларация на Главно мюфтийство в защита на “Куршум джамия”

Ние, представителите на българските граждани, изповядващи исляма, подкрепяме мирния протест на събратята ни от Карлово в защита на “Куршум джамия”.
Остро осъждаме нелегитимните и антидемократични усилия на представителите на местната власт да подменят предназначението на “Куршум джамия”, като изфабрикуват артефакти позволяващи им да легитимират своите користни амбиции.
Този акт на местната власт в лицето на своите ръководни органи е откровен ислямофобски порив целящ да превърнат джамията в музей, а също така и недопустим дискриминационен подход, с който за пореден път грубо се провокира мюсюлманската  общност в страната. Мултиплицирането на подобни случаи в различни населени места с единствен обект на поражение – мюсюлманските храмове, дълбоко наранява мюсюлманите в страната.
Перманентното поругаване на храмове и опитите тяхното предназначение да бъде подменено е ясен белег за антидемократичен и нерационален управленчески подход, припокриващ се с порядките от феодалния строй.
Случващото се с „Куршум джамия” в Карлово, „Караджа Паша” в Гоце Делчев, „Байраклъ Джамия” в Самоков, „Фатих Мехмед” джамия в Кюстендил, „Макбул Ибрахим Паша” в Разград, „Хамза Бей” в Стара Загора, джамията на Михалоглу в Ихтиман поражда недоволство у мюсюлманската общност, което се разпалва със всеки следващ случай на антидемократично, ислямофобско и антагонистично поведение срещу общността и нейните светини.
От висотата на своята отговорност Главно мюфтийство призовава властимащите да предприемат адекватни мерки, чрез които да се решават проблемите на мюсюлманската общност в страната, а не да се задълбочават.

относно Mustafa

Проверете Също

Национална благотворителна кампания за социално подпомагане Рамазан 2021 г.

Мюсюлманско изповедание в Република България обявява Национална благотворителна кампания за социално подпомагане Рамазан 2021 г. под надслов: ,,Бъди надежда за …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir